Masak kuzi ayam atau kambing
Bahagian A
(rempah kuzi buat sendiri)
1 sudu teh (st) jintan puteh
1 st jintan manis
2 sb ketumbar
1 st lada hitam
6 kuntum bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
4 biji buah pelaga- ambil bijinya sahaja
1 kuntun cabey
2 kuntum bunga lawang
(Bersih dan keringkan semua rempah.
Kemudian digoreng tanpa minyak
sebelum dikisar halus)
Jikalau beli rempah siap (omit bahan A)
Bahan B
(bahan untuk perap ayam atau kambing)
1 ekor ayam lk 800gm/1kg daging kambing
(Sedikit saffron
(2 ulas bawng puteh
(1 sudu besar (sb) garam
Minyak sapi untuk menggoreng
(perap ayam selama lk setengah jam
sebelum menggorengnya sehingga ½ masak)
sebelum menggorengnya sehingga ½ masak)
Bahan C
(Disebut Maprun iaitu campuran bahan-bahan
kecil-kecil yang perlu digoreng dahulu
sebelum dicampur dengan bahan-bahan D)
kecil-kecil yang perlu digoreng dahulu
sebelum dicampur dengan bahan-bahan D)
150 gm (2 biji ) bawang besar dihiris
20gm kepingan badam
½ cawan kacang tanah
½ cawan kismis
1 ketul hati ayam-direbus dahulu
(semua digoreng dan diletakkan sebelah)
Bahan D
Bahan-bahan untuk menumis
3 hiris lengkuas
2 huris halia
1 batang serai
2 ulas bawang puteh
Dalam satu bekas campurkan:
Ini dipanggil maprun:
1 biji limau nipis diperah di ambil airnya)
200ml susu sejat
Sedikit safron
½ cawan sauce tomato
700ml air
1 1/2 garam
1 st gula
Cara memasak kuzi:
1. Goreng ayam atau kambing yang telah diperap sehingga
separuh masak didalam minyak sapi.
(Jika memasak kambing yang dagingnya lebih keras ia perlu
di rebus pula, selepas menggoreng sehingga lembut)
separuh masak didalam minyak sapi.
(Jika memasak kambing yang dagingnya lebih keras ia perlu
di rebus pula, selepas menggoreng sehingga lembut)
2. 2 labu Bawang besar dihiris, digoreng dan ditumbuk.
Masukkan sedikit minyak sapi kedalam kuali
3. Tumis halia, bawang puteh, serai dan lengkuas
4. Apabila telah layu masukkan rempah kuzi yang telah dicampur
dengan sedikit air. Masak sehingga naik baunya. Masukkan bawang besar
yang telah digoreng dan ditumbuk tadi.
dengan sedikit air. Masak sehingga naik baunya. Masukkan bawang besar
yang telah digoreng dan ditumbuk tadi.
5. Apabila berbau harum masukkan campurna maprun kedalam nya.
6. Kemudian masukkan maprun kedalam ayam yang telah digoreng.
Masak sehingga mendidih dan rasalah gula dan garamnya.
Sedia untuk dihidangkan dengan nasi minyak, atau roti manis atau roti jala.
#stayhome #keepsafe#covid19
No comments:
Post a Comment